top of page

Luovaa markkinointia – käännä heikkoudet vahvuuksiksi

Writer: Artur KukovArtur Kukov

Päivitetty: 3. maalisk.


Luova markkinointi - käännä heikkoudet vahvuuksiksi

Erään urbaanilegendan mukaan Virgin Airlines joutui aikoinaan kohtaamaan melkoisen ongelman: asiakkaat olivat kyllästyneitä pitkään odotusaikaan asiakaspalvelun linjalla. Tämä olisi voinut jäädä tavalliseksi murheenkryyniksi, mutta Richard Bransonin tiimi päätti tarttua ongelmaan yllättävällä tavalla. 


Asiakkaille kerrottiin, että jos heidän puhelunsa odotusaika ylittää tietyn rajan, he saisivat ilmaisen lennon. Lopputulos? Asiakkaat alkoivat toivoa, ettei heidän puheluunsa vastattaisi ajoissa. Odotusajan ongelmasta tuli mahdollisuus – ja samalla Virgin Airlines rakensi maineensa asiakkaiden tarpeita ymmärtävänä brändinä.


Tarinan opetus: jokainen ongelma kätkee sisäänsä mahdollisuuden. Kyse on pohjimmiltaan vain siitä, miten tarkastelet tilannetta ja uskallatko ajatella ongelmaa  laatikon ulkopuolelta.


Tässä vielä muutama tositarina eri puolilta maailmaa, jossa luova markkinointi avasi tien haasteista mahdollisuuksiin.


Domino’s Pizzan toimitustakuu – kun myöhästyminen kääntyi brändieduksi


pizza, juoma ja laatikko


1980-luvulla Domino’s Pizza mullisti käsityksen nopeasta palvelusta yksinkertaisella mutta rohkealla lupauksella: “Pizza on perillä 30 minuutissa, tai se on ilmainen.” Tämä oli aikanaan radikaali veto, joka teki myöhästymisestäkin brändille hyödyllisen.


Kun pizza joskus saapui myöhässä, asiakkaat eivät suuttuneet – he saivat sen ilmaiseksi ja kokivat, että heidän aikaansa arvostettiin. Samalla tämä vahvisti mielikuvaa siitä, että Domino’s on aidosti sitoutunut nopeaan palveluun. Toimitustakuu ei vain ratkaissut ongelmaa, se loi kilpailuedun, josta muut vain haaveilivat.


Vaikka lupaus on sittemmin jäänyt historiaan, sen vaikutus elää yhä. Kuluttajat muistavat Domino’sin nopeuden, ja brändi on edelleen synonyymi luotettavuudelle ja asiakaskeskeisyydelle.


Mitä tästä opimme? Rohkea lupaus voi tehdä brändistä unohtumattoman – vaikka sitä ei tarvitsisikaan pitää ikuisesti. Lopulta kyse on siitä, millainen vaikutus asiakkaaseen jää.


Southwest Airlinesin vapaa istumapaikkapolitiikka



Southwest Airlines ei tarjoa matkustajille ennakkoon määrättyjä istumapaikkoja, vaan paikat valitaan lennolle noustessa. Tämä saattaa ensi silmäyksellä vaikuttaa epäjärjestelmälliseltä, mutta Southwest käänsi käytännön edukseen markkinoimalla sitä vapauden ja reiluuden symbolina. Asiakkaat saivat päättää itse, missä istua, ilman lisämaksuja. Perheet voivat istua yhdessä stressittömästi, ja nopeimmat matkustajat saivat valita suosikkipaikkansa.


Yhtiö vahvisti viestiään sloganeilla, kuten “Freedom to Fly,” ja teki selväksi, että heidän toimintatapansa ei ollut rajoite, vaan tietoinen valinta. Southwest osoitti, että yksinkertainen ratkaisu – joka voisi helposti nähdä heikkoutena – voi muuttua vahvuudeksi, kun se esitetään oikeassa valossa.


Tämän lisäksi käytäntö ratkaisi muitakin ongelmia. Ilman istumapaikkavarauksia lennolle nousu nopeutui merkittävästi, mikä vähensi viivästyksiä ja teki matkustuskokemuksesta sujuvamman. Samalla se auttoi pitämään kulut alhaisina, mikä mahdollisti edullisemmat lentohinnat ja vahvisti Southwestin aseman kustannustehokkaana ja asiakaskeskeisenä lentoyhtiönä.


Avisin “We Try Harder” -kampanja


Kun Avis kohtasi tosiasian, ettei se ollut markkinajohtaja autovuokraamoiden kilpailussa, yritys teki rohkean liikkeen: se myönsi rehellisesti olevansa toiseksi suurin. Tämä ei kuitenkaan ollut tappiomieliala – päinvastoin. Avis käänsi tilanteen edukseen lanseeraamalla ikonisen “We Try Harder” -kampanjan, joka teki heidän kakkossijastaan vahvuuden.


Kampanja korosti, että juuri heidän asemansa haastajana motivoi heitä työskentelemään kovemmin asiakkaidensa hyväksi. Viesti resonoikin laajasti: se oli rehellinen, nöyrä ja herätti luottamusta. Avis onnistui luomaan mielikuvan palveluntarjoajasta, joka oli aidosti kiinnostunut asiakkaistaan ja valmis menemään ylimääräisen askeleen heidän hyväkseen.


“We Try Harder” ei vain vahvistanut brändin asemaa – se teki siitä ikonin. Kampanja paitsi lisäsi asiakastyytyväisyyttä, myös kasvatti merkittävästi yrityksen markkinaosuutta. Tämä osoittaa, että heikkous voi muuttua voimavaraksi, kun se viestitään oikealla tavalla: avoimesti, itsevarmasti ja asiakkaan tarpeet edellä.


Luova markkinointi tekee heikkouksista vahvuuksia


Nämä esimerkit todistavat, että oikealla asenteella ja luovalla markkinoinnilla heikkoudet voidaan muuttaa vahvuuksiksi. Markkinointi ja strateginen asemoituminen tarjoavat mahdollisuuden tehdä haasteista tarinoita, jotka vahvistavat brändiä ja tekevät siitä entistä houkuttelevamman asiakkaiden silmissä.



Comentarios


bottom of page